Srbija je kriva!

Predsjednica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kazala je da je za Kosovo štetniji bojkot opozicije zbog neizglasavanja međunarodnih sporazuma, nego kaznene mjere EU, prenosi Teve1.

Kusari-Lila je istakla da je EU požurila sa sankcijama Kosovu navodeći da je kosovska strana "ispunila sve zahtjeve".

„Ono što nas mnogo više zabrinjava jeste činjenica da, u situaciji kada su dešavanja na sjeveru izazvana i gurnuta do ove tačke stalnim insistiranjem Srbije, kaže se da su mjere protiv Srbije spremne ako ne dođe do deeskalacije. Zašto ste požurili da uvedete mjere Kosovu pod ovakvim okolnostima, kada je Kosovo bilo ono koje je održalo izbore, ispunilo sve zahtjeve koje je od njega tražila Evropska unija, pristalo da odloži rokove za overu izbora, postavilo alternativna biračka mjesta“, upitala je Kusari-Lila.

Dodala je da je Kosovo uradilo sve što je od njega tražila Evropska unija, dok sa druge strane "Srbija nije primjenila Briselski sporazum".

„Sve što je traženo od Kosova urađeno je do dana kada su gradonačelnici po zakonu na snazi ušli u službene zgrade, a, na drugoj strani je Srbija koja nije sprovela Briselski sporazum, prekršila Ohridski akcioni plan, odbila da potpiše, lobirala protiv Kosova, glasala protiv Kosova u prvoj fazi glasanja u Savjetu Evrope, sprečila i ucjenjivala Srbe za neizlazak na izbore“, istakla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo online/Teve 1