Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da ako međunarodna zajednica krivi samo Kosovo za tenzije na sjeveru, one nikada neće prestati, prenosi Reporteri.

Konjufca je naveo da je sjever Kosova podjeljen od 1999. godine te da je jedino rješenje "ujedinjenje zemlje".

Navodi i da Kosovo mora da ubedi međunarodnu zajednicu u unitarni karakter Kosova i opisuje trenutnu situaciju kao najveću bitku na Kosovu od 1999. godine.

"Ako međunarodna zajednica misli da je samo Kosovo krivo i odgovorno za ovu situaciju, to se nikada neće smiriti. Ostaće ovako zauvijek. Ali, mislim da moramo da ubedimo međunarodnu zajednicu i da ćemo definitivno dobiti ovu bitku. Osvojili smo mnoge druge važne u prošlosti. Mislim da je poslije oslobođenja Kosova 1999. godine ovo najvažnija bitka za karakter naše države jer država Kosovo mora da bude unitarna država, ujedinjena Republika. Ovo je bitka za ujedinjenu Republiku", kazao je Konjufca.

Kako dodaje, druga solucija - podjeljena država je loša.

"Od 1999. godine Kosovo je ovako funkcionisalo dva puta. Iluzorno je bilo i 2008. i 2011. godine, jer se videlo da kada primjenite zakon i ustavnost onda vidite pravo lice Srpske liste. Tamo imaju gradonačelnike opština, ali to ne znači da su radili za državu Kosovo. U trenutku kada se situacija razjasnila, pokazali su svoje pravo lice. Vučić je pripremio svoje grupe da gađaju šok granatama. To je, uostalom, i odgovaralo Beogradu. Nemamo drugog izbora", rekao je Konjufca.

Ocjenivši da su mjere EU samo protiv Kosova nepravedne, rekao je da su odnosi sa EU i SAD i dalje prisutni.

"Imamo saradnju, sastanke i sa Amerikancima i sa Evropljanima. Ali postoje neke mjere koje nisu prihvatljive", naveo je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri