Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da odluka o zabrani dinara ne može da se poništi i da je stav vlade po tom pitanju vrlo jasan i nedvosmislen.

"Kosovo je, preko vlade u ovom slučaju, jer je nadležna za ova pitanja, korektno formulisalo svoj stav kako će se postaviti po pitanju dinara. To je vrlo jasan i nedvosmislen stav. Postoji i još jedan međunarodni napor koji je, ako je moguće, našao prostor za približavanje stavova, do sada se to nije desilo. Nemam neko konkretno mišljenje da li će se to desiti ovoga puta, jer Kosovo je u pravu i to je pitanje zakonitosti sopstvene odluke, niko nema primjedbi, niko nema kritiku, odluka je kosovska”, rekao je Konjufca.

On je dodao da je riječ o ispravnoj odluci i da se za srpsku zajednicu može naći rješenje, ali da ne vjeruje da za dinar "ima povratka na Kosovo”.

"Što se tiče praktičnog života, funkcije tamošnje srpske zajednice, plata, beneficija, penzija, za njih se može naći rješenje kako da ih isplaćuju i kako da izvršavaju obaveze. Ali, da li će se dinar vratiti kao valuta na Kosovu - ne vjerujem da ima povratka“, naglasio je Konjufca.

Upitan da li je za raspuštanje Skupštine, on je rekao da je spreman za takvu mogućnost i da su izbori najbolja opcija, ali da o tome još nije razgovarao sa predstavnicima opozicije.

"Nismo danas imali Predsjedništvo... Nije bilo nijednog od ovih zahtjeva, ali ne isključujem da će u budućnosti neka poslanička grupa da počne da prikuplja potpise. Znate da sam ja za izbore, rekao sam da je najbolja opcija da idemo na izbore, ali sada svi govore da treba da budu ove godine. Ima još nekoliko mjeseci, ne mogu da kažem koje je pravo vrijeme za izlazak na izbore. Čak je i premijer rekao da će podržati inicijativu opozicije u pogledu izlaska na izbore, treba da sednemo da odlučimo šta je najpogodnije", kazao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online