Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je u intervjuu za ABC news da je posjeta bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona Albaniji, u jeku krize na sjeveru Kosova, i poruku Kosovu i istakao da premijer Albin Kurti treba dobro da razmisli u kakvu je situaciju doveo Kosovo.

Haliti je rekao da je to "posebna posjeta" američkog predsjednika sa kojim je "povezana sloboda Kosova i sa kojom su Albanci disali drugačije".

"U uslovima kada su srpske snage proterale više od milion Albanaca iz svojih domova, kroz masakre i genocid, intervencija NATO-a i SAD je bila značajna. Zahvaljujući pregovorima i doprinosu koji je Albanija pružila da direktno pregovara sa američkim strukturama, za nas na Kosovu je – Bog na nebu, a SAD na zemlji", naveo je Haliti.

On je zatražio od Kurtija da razmisli o svojim stavovima i da uzme u obzir savjete međunarodne zajednice, a u tom smislu, posebno posjetu Clintona Tirani.

"Kao glas opozicije i građanin, ražim od njega da razmisli u kakvu je situaciju doveo Kosovo. Treba uzeti u obzir svaku poruku koju bi Bill Clinton mogao da pošalje, kao što bi trebalo da uzme u obzir savjete međunarodne zajednice", kazao je Haliti.

Kada je riječ o mjera EU protiv Kosova, on je priznao da se plaši drugog talasa sankcija, ali je istovremeno zatražio da opozicija ostavi po strani zamerke i da kreira strategiju za izlazak iz krize.

Dodao je da se plaši ne samo sankcija EU, već i SAD.

Izvor: Kosovo online/ABC news