Finansijska injekcija

Prema podacima Centralne banke (CBK), dijaspora je tokom prošle godine na Kosovo poslala doznake u vrijednosti od 1,2 milijarde eura ili šest odsto više nego 2021. godine, a kada se uračuna novac koji je uložila u preduzeća i potrošila u turizmu, taj iznos dostiže 3,6 milijardi eura, piše Reporteri.

Kako navode iz Centralne banke Kosova, dijaspora je osim doznakama doprinela i otvaranju radnih mjesta i otvaranju preduzeća.

Prema proračunima CBK-a, kroz doznake, investicije i turizam, "ulaganja" dijaspore na Kosovu dostigle su vrijednost od 3,6 milijardi eura, što je ekvivalentno oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Samo 2022. godine dijaspora je poslala 1,2 milijarde eura ili šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Doznake se karakterišu stabilnim rastom tokom godina i predstavljaju siguran izvor prihoda za mnoge kosovske porodice. Dijaspora ulaže u preduzeća na Kosovu, doprinoseći ekonomskom rastu i otvaranju radnih mjesta", navodi se u izvještaju CBK.

Ulaganje u nekretnine je glavni oblik investiranja dijaspore i samo u 2022. godini dostiglo je vrijednost od 523,7 miliona eura.

Kada je riječ o turizmu, kao rezultat bliskih porodičnih veza, kao kulturnog, ali i ekonomskog aspekta, dijaspora posjećuje Kosovo nekoliko puta tokom godine, sa fokusom na treći kvartal svake godine, doprinoseći tako rastu turističke industrije kroz trošenje novca u hotelima, restoranima i lokalnim preduzećima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri