Jedna od mjera

Potpisivanju Sporazumu o učešću u programu Digitalna Evropa i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana nije prisustvovao predstavnik Kosova, jer je Evropska komisija povukla poziv Kosovu da se priključi ovom programu, što je jedna od mjera koje EU sprovodi zbog odbijanja kosovskih vlasti da ispune zahtjeve za deeskalaciju na sjeveru, prenosi Studio B.

Ovaj Sporazum obuhvata saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Sporazum o programu EU Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom pravnim subjektima biće omogućeno učešće u konkursima za dodjelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, vještačke inteligencije, naprednih digitalnih vještina, razvoja i najbolje primjene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj mjeri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrijednost ovog sedmogodišnjeg programa procjenjuje se na 7,5 milijardi eura, od čega je najviše opredjeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi eura i vještačku inteligenciju 2,1 milijardi eura.