Izvještaj revizora

Državna revizorska služba Kosova otkrila je u izvještaju koji je objavila za Ministarstvo spoljnih poslova za 2022. godinu da je za zgradu ambasade Kosova u Vašingtonu izdvojeno oko 4,5 miliona eura, a javnosti ovaj podatak sve do sada nije bio poznat, piše Gazeta express.

Takođe, u izvještaju za resorno ministarstvo navodi se da je za potrebe Ambasade Kosova u Engleskoj kupljen automobil, čija je vrijednost veća od 50.000 eura.

"U godišnjem izvještaju o javno potpisanim ugovorima za 2022. godinu potpisani su ugovori o kupovini zgrade ambasade u SAD u iznosu od 4.463.860 eura i o kupovini automobila za Ambasadu u Engleskoj u iznosu od 50.463 eura", navodi se u izvještaju revizora.

Iz resornog ministarstva obrazložili su revizoru da iz tehničkih razloga nedostaju pomenuti kupo-prodajni ugovori.

"Prema riječima rukovodioca nabavke, razlog za neprezentovanje ugovora koji su potpisani su tehnički problemi jer se procedure MSP ne sprovode preko sistema e-nabavki i ne može da se generiše zbirni izvještaj", navodi se u saopštenju.

Nacionalna kancelarija za reviziju je izdala preporuku ministarki spoljnih poslova Doniki Gërvalli-Schwarz da bi trebalo da predstavi stvarno stanje nabavki i potrošenih finansijskih sredstava.

"Neprikazivanje aktivnosti nabavki u izvještaju o potpisanim ugovorima ne odražava njihovo stvarno stanje. Ministar, preko menadžera nabavke, mora da obezbjedi da svi ugovori budu dio godišnjeg izvještaja. Takođe, potrebno je da obezbjedi bolje planiranje nabavki na osnovu potreba da se eliminišu nabavke van plana", navode u preporuci.

Kosovo je ove godine kupilo i objekat za Ambasadu u Engleskoj. Kupljeni objekat je vila komičara Spikea Milligana, a za nju je, prema pisanju medija, izdvojeno 7.400.000 eura.

Vlada Kosova je u novembru prošle godine usvojila prijedlog odluke za početak procedure kupovine objekata ambasada Kosova u Hrvatskoj i Zagrbu za potrebe diplomatske službe.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express