Kritikuje EU

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila ocjenila je da su kaznene mjere Evropske unije za Kosovo, zbog nepreduzimanja koraka za smirivanje tenzija na sjeveru, neosnovane i da se Kosovo ponaša isto kao što bi se ponašala i bilo koja druga zemlja EU ukoliko bi bio narušen njen suverenitet.

"Potpuno je besmisleno da se na ovaj način iznose mjere protiv Kosova, koje nije doprinelo pogoršanju situacije osim što je preduzelo sve korake koje bi preduzela svaka suverena država EU i svuda u svijetu", rekla je Kusari-Lila za Klan Kosova.

Ona je istakla da je Kosovo spremno za nove izbore na sjeveru i glasanje za nove gradonačelnike, ukoliko je proces u skladu sa Ustavom i zakonima.

Kusari-Lila je dodala da je bilo akcija koje su pokazale destruktivnost Srbije prema Kosovu i da nema načina da se izjednače strane u tom pogledu.

"Ne može biti neriješenog rezultata. Evropska unija pokazuje ozbiljan nedostatak obzira prema svemu za šta se zalagao veliki broj ili većina zemalja Evropske unije - za proglašenje nezavisnosti, za očuvanje i izgradnju nezavisne države", rekla je ona.

Zaključuje da su pritisci na Kosovo neosnovani i da je Srbija pošteđena u ovoj situaciji od strane međunarodne zajednice.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova