Dolazi iz Španije

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Shkelzen Sopjani izjavio je za Dukađini da je skeptičan kada je u pitanju stav visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella s obzirom da dolazi iz Španije, zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Nije isto kada vas delegira zemlja kao što je Španija, jer Španija nije čak ni neutralna, ona je protiv nezavisnosti Kosova", rekao je Sopjani.

Prema njegovim riječima, s obzirom da Borrell dolazi iz Španije, moraju se uzeti u obzir stavovi španske vlade koji su protiv nezavisnosti Kosova.

"Ima uticaja to odakle dolazi, moramo biti realni. Nije isto kada vas delegira država kao što je Španija, jer Španija nije čak ni neutralna, ona je protiv nezavisnosti. Borrell je iz Španije, iako bi trebao biti neutralan, teško mu je s obzirom na stav njegove vlade. Dakle, ne očekujem da zadrži pozitivnu stranu prema Kosovu. Mislim da bi Kosovo trebalo više da se okrene Americi i da radi sa Amerikancima”, rekao je Sopjani.

Dodao je i da EU nije toliko efikasna u rješavanju kriza.

"Čak smo i u prošlosti videli da EU ne može da riješi bilo kakvu krizu zbog svoje prirode. Unija ima mnogo aktera, nije samo Borrell. On najprije mora da se konsultuje sa velikim brojem ljudi, da vidi šta misle, kako bi izašao sa jasnim stavom", rekao je Sopjani.

Izvor: Kosovo online/Dukađini