O uticaju krize na ekonomiju

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde podjelio je na društvenim mrežama saopštenje Njemačkog istočnog poslovnog saveza u kome se poziva na smirivanje tenzija između Kosova i Srbije, uz upozorenje da kriza i uticaj koji ima na ekonomiju sve više zabrinjava njemačke kompanije u regionu i može ugroziti buduće investicije.

"Kompanijama su potrebni mirni i pouzdani uslovi za ulaganje. Predsjednica Nemačkog istočnog poslovnog saveza objašnjava zašto su njemačke kompanije u regionu sve više zabrinute zbog rastućih tenzija između Kosova i Srbije", naveo je Rode na Twitteru uz saopštenje čelnice ove organizacije.

Istu objavu podelila je na Facebooku i ambasada Njemačke na Kosovu, a u nastavku je podjeljen i link saopštenja predsjednice Nemačkog istočnog poslovnog saveza Cathrina Claas-Mühlhäuser.

"Njemački istočni poslovni savez podržava regionalnu saradnju između zemalja Zapadnog Balkana dugi niz godina. Čvrsto vjerujemo u da se ekonomska i društvena transformacija u regionu i njegova integracija u jedinstveno evropsko tržište može postići samo kroz blisku saradnju između svih zemalja", navedeno je u izjavi Claas-Mühlhäuser.

Dodaje da su Njemački istočni poslovni savez i kompanije članice bile aktivno uključene u jačanje bliske regionalne saradnje.

"Zajedno sa našim regionalnim partnerima mi smo promovisali posvećenost nemačkog poslovanja u regionu. Do danas njemačke firme otvorile su više od 100.000 kvalifikovanih radnih mjesta u šest zemalja Zapadnog Balkan. Njemačka trgovina sa ovih šest zemalja skoro se utrostručila u posljednjih deset godina, dostigavši skoro 17 milijardi eura u 2022", podsetila je predsjednica saveza.

Ona je istakla da je ovaj pozitivan trend doveden u opasnost.

"Ovaj pozitivan razvoj događaja je doveden u opasnost. Veoma smo zabrinuti zbog trenutnih tenzija između Kosova i Srbije. Obraća nam se sve veći broj zabrinutih nemačkih kompanija koje su aktivno uključene u privredu na Kosovu i u susjednim zemljama. U pitanju su i buduće investicije u regionu. Zajedno sa našim regionalnim partnerima, pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog kako ne bi bilo ugroženo do sada postignuto uspešno pozicioniranje regiona kao investicione lokacije i njegova integracija u međunarodne lance snabdjevanja.  Potrebno je mirno i pouzdano okruženje da bi se stvorili uslovi za ulaganje i poslovanje", navela je u saopštenju Claas-Mühlhäuser.

Istakla je da Njemački istočni poslovni savez smatra da regionalne i evropske integracije moraju biti zajednički cilj za sve zemlje na Zapadnom Balkanu.

"Ojačana regionalna saradnja je ključ pozitivnog ekonomskog razvoja i dalje integracije regiona u jedinstveno tržište EU", poručila je predsjednica saveza.

Izvor: Kosovo Online