Deeskalacija situacije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je lidere parlamentarnih stranaka na Kosovu na sastanak danas popodne, u isto vrijeme kada bi premijer Albin Kurti trebalo da bude sa zvaničnicima EU u Briselu, na kriznom susretu za deeskalaciju situacije na sjeveru koji je sazvao visoki predstavnik Josep Borrell, prenosi Reporteri.

Poziv predsjednice Osmani liderima političkih partija upućen je juče, a sastanak je sazvan za 17 časova. S obzirom na to da su pozivi upućeni „danas za sutra“, sastanak koji je sazvala predsjednica čini se „hitnim“, piše Reporteri.

Međutim, kako sada stvari stoje, na sastanak će od opozicionih lidera doći samo šef Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj.

Lider Demokratske stranke Kosova Lumir Abdixhiku najprije nije ništa odgovorio na poziv Osmani, da bi uoči sastanka poručio da neće doći. Memli Krasniqi, predsjednik Demokratske partije Kosova, takođe je odbio učešće na ovom sastanku. Kako navodi, nije zadovoljan djelovanjem predsjednice Osmani u prethodnom periodu.

„Tokom ovih teških dana za Kosovo, sa ogorčenjem sam primjetio da je predsjednica ćutala i zanemarila svoju ustavnu obavezu da garantuje građansko jedinstvo, da održava odnose sa međunarodnim strateškim partnerima i da djeluje kao institucija iznad stranaka. Dakle, na osnovu ovih, ali i drugih razloga koje sam obrazložio u svom odgovornom pismu, smatrao sam shodno da odbijem učešće na ovom sastanku“, napisao je Krasniqi na Facebooku.

Izvor: Kosovo online/Reporteri