Deeskalacija krize

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je premiejra Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na hitan krizni sastanak u četvrtak, 22. juna, preneo je N1.

Albin Kurti je to potvrdio kosovskim medijima, navodeći da se Brisel predomišljao oko datuma.

"Tražio sam da iste nedjelje bude održan hitan sastanak i predložio sam plan u pet tačaka. Ali, je stigao poziv da sastanak bude održan sljedeće nedjelje, prvo su rekli 22. juna, pa su rekli 23, pa opet 22. Razgovaraću o tome sa svojim timom i odgovorićemo im početkom sedmice", rekao je Kurti.

On je potom pojasnio da je šef Kosovske kancelarije za vezu u Beogradu Jetish Jashari otišao u Kraljevo da posjeti kidnapovane kosovske policajce i da će odluku o putu doneti tek kada od njega čuje kako su tretirani po otkrivanju i privođenju.

“Kad nakon posjete budem imao sve podatke o trojici policajaca koje Srbija drži kao taoce u znak osvete zbog naše borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, doneću odluku i javno ću je saopštiti. Jasharijeva posjeta je planirana za naredni dan i biću u konktatu i sa našim ambasadorom kako bih bio informisan o stanju u kome se nalaze policajci koje je zarobila Srbija,” rekao je Kurti, prenosi N1 pisanje portala Koha.

Kurti je dodao da je od Policije Kosova tražio da smanji prisustvo svojih pripadnika na sjeveru Kosova, “uz uslov da postoji vladavina prava”.

“Pošto postoje razni ekstremisti i razne kriminalne grupe, u ovim zgradama terba da bude Policija Kosova. Tražio sam od njih da postepeno smanje broj policajaca, ali uz postojanje vladavine prava koja će omogućiti da oni koji su napali pripadnike KFOR-a i novinare budu izvedeni pred lice pravde. Za Policiju Kosova je svakla opština ista, i njhove aktivnosti su zasnovane na Ustavu,” rekao je Kurti.

Ni iz Službe za spoljne poslove EU još nema zvanične potvrde da će predstavnici Srbije i Kosova doći na sastanak.

U Briselu očekuju poziitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnosno da će Aleksandar Vučić i Albin Kurti pristati direktno da razgovaraju.

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obe strane povući u međuvremenu.

Izvor: N1 Info