Pronaći rješenja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani nada se da će aktuelni sporovi Kosova sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama biti prevaziđeni, piše Euronews na albanskom.

Tokom boravka u Berlinu Osmani je rekla da je vrijeme da se pronađu trajna rješenja.

"Odgovornost za nastalu situaciju, međutim, ostaje na Srbiji. Vučić se vraća na staru strategiju koja stvara krizu za krizom blokirajući uspjeh i sprovođenje dogovora u dijalogu. Srbi su imali razne instrumente koje su mogli da se koriste da su htjeli da ospore legitimitet gradonačelnika koji su izabrani na sjeveru. Ali oni nisu koristili nijedan od tih demokratskih ustavnih instrumenata da to urade", kaže Osmani.

Povodom novih izbora u četiri srpske opštine na sjeveru, Osmani je kazala da je Kosovo zatražilo podršku zemalja partnera.

"Tražili smo da se Srbija ne miješa protivpravno u izbore druge zemlje, kao što su to činil prošli put, da ne vrše pritisak na Srbe na Kosovu da ne učestvuju na izborima.  Ali do sada nismo dobili odgovor", nastavio je Osmani.

Što se tiče povlačenja policijskih snaga sa sjevera, ona je rekla da je Kosovo već predložilo da se napravi zajednička bezbjednosna procjena zajedno sa Kforom i Eulexom.

Aktuelne sporove Kosova sa EU i SAD, Osmani je objasnila nezadovoljstvom zemalja partnera zbog situacije koja je nastala na sjeveru i koja traje od 26. maja, kada su sa radom počela četiri albanska gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom.
 
Izvor: Kosovo Online/ Euronews