U pritvoru u Kraljevu

Premijer Albin Kurti je izjavio da će odluku o učešću na sastanku koji je sazvala Evropska unija (EU), doneti nakon što dobije informacije u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje su uhapsile srpske snage.

"Prvo želim da sačekam posetu ambasadora (šefa Kancelarije za vezu Kosova sa Srbijom u Beogradu) Jetisha Jasharija Kraljevu i tek onda kada budem imao informacije na osnovu te posete o našim policajcima koji su taoci u Srbiji, doneću odluku i obavestiću javnost (o učešću na sastanku u Briselu)", rekao je Kurti i dodao da bi Jašari sutra trebalo da ga obavesti u kakvom su stanju policajci.

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Kreshnik Ahmeti je 17. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao kako se kosovski policajci drže u nehumanim uslovima, što je Srbija demantovala.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je izjavio da će pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel na hitan sastanak za upravljanje krizama.

Sastanak bi trebalo da se održi tokom ove nedelje, a Kurti je rekao da se ne zna da li će biti zakazan za 22. ili 23. jun.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da tek treba da odluči li će se "tehnički" pojaviti na sastanku u Briselu uz napomenu da neće ragovarati sa kosovskim premijerom.

Kosovski premijer je komentarisao i pojedine navode u medijima da je KFOR, mirovna misija NATO-a, postavio blokadu u Leposaviću ne dozvolivši specijalnim jedinicama da uđu u ovu opštinu sa srpskom većinom na severu Kosova.

Policija je ranije demantovala ove navode, dok je Kurti ocenio da je prisustvo policije u tom regionu neophodno zbog "postojanja kriminalnih grupa".

"Ponudio sam da Republika Kosovo postepeno, proporcionalno smanjuje broj policajaca, ali uz vladavinu prava koja dovodi do toga da oni zločinci koji su napali NATO vojnike, kosovske policajce i novinare budu privedeni pravdi. Dakle, ovo je ono što smo mi predložili", rekao je Kurti.

Na severu Kosova od kraja maja su podignute tenzije, gde se lokalno srpsko stanovništvo protivi dolasku albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Odnosi dveju strana dodatno su zategnuti od 14. juna zbog hapšenja dvojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga. Priština i Beograd su izneli različite verzije događaja, odnosno Kosovo tvrdi da su policajci "kidnapovani" sa teritorije opštine Leposavić u blizini granice, dok Srbija navodi da su uhapšenu “duboko na njenoj teritoriji”.

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je saopštila da "na osnovu dostupnih podataka nejasno gde su se tačno nalazili pripadnici kosovske policije u vreme hapšenja".

S druge strane, SAD i Velika Britanija su pozvali Srbiju da hitno oslobodi uhapšene policajce bez uslovljavanja.