Incidenti

Kfor je snažno osudio napade na novinare na sjeveru Kosova ukazujući da su sloboda štampe i sloboda izražavanja osnovne vrijednosti koje svi moraju poštovati.

U saopštenju, Kfor poziva sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja ili akcija koje mogu dovesti do dalje eskalacije i da osiguraju da mediji mogu bezbjedno da obavljaju svoj osnovni posao.

"Poslije incidenata od 29. maja, kada je veliki broj pripadnika mirovnih snaga Kfora povređen u ničim izazvanim napadima, trupe Kfora su raspoređene oko zgrada opština na sjeveru kako bi sprečile dalje sukobe. Kfor ostaje treći odgovarač, a Policija Kosova ostaje odgovorna za obezbjeđivanje vladavine prava širom Kosova", navodi se.

Dodaje se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat nepristrasno, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine i u potpunosti podržava dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU kao jedini put napred.

Takođe, komandant Kfora je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike institucija i bezbjednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Eulexa, OSCE-a i diplomatske zajednice.

Izvor: Kosovo Online