Predsjednik Skupštine Kosova

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca zatražio je od međunarodne zajednice da kazni, kako je rekao, "intervencije i agresiju Srbije na Kosovu", dodavši da, ukoliko Evropska unija toleriše Srbiju, dijalog gubi smisao.

"O kakvom se dobrosusjedstvu i normalizaciji odnosa dvije zemlje može govoriti, ako Evropska unija toleriše takvo neprijateljsko ponašanje Srbije prema Kosovu. Ako EU toleriše ovu kontinuiranu agresiju Srbije, onda će na kraju dijalog izgubiti smisao“, napisao je Konjufca na Facebooku.

On je osudio napad na novinare u Leposaviću.

"Nastavljajući da drži kriminalne grupe i maskirane napadače aktivnim u četiri sjeverne opštine Kosova, Srbija po svaku cijenu želi da eskalira i destabilizuje bezbjednosnu situaciju na Kosovu", tvrdi Konjufca.

Prema njegovim riječima, Srbija "od ometanja zakonskih prava izabranih predsjednika opština na vršenje dužnosti kroz nasilne napade na Policiju Kosova, vojnike Kfora, napade na novinare i kidnapovanje trojice graničnih policajaca na teritoriji Kosova", dokazuje da želi napetost i sukob na Kosovu, upravo suprotno od onoga što traži međunarodna zajednica.

"Još jednom pozivamo međunarodni faktor da pojača pritisak na Srbiju, kao uzročnika ovih tenzija, jer mira i stabilnosti ne može biti ako bande nastave da vrše nasilje i teror nad stanovništvom ovih opština, novinarima i organima reda. Kosovo neće tolerisati takve provokacije, ali ni međunarodni faktor ne bi trebalo da ostavi nekažnjeno ovakvo miješanje Srbije u stabilnost i suverenitet Kosova", napisao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online