Portparol EU

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za medije da Brisel uvodi mjere protiv Kosova, i da su neke odmah primjenjene, ali i da se o sljedećim koracima i dodatnim mjerama raspravlja.

Stano je naveo da su uvedene mjere protiv Kosova privremene i da se mogu ukinuti.

"Nema sankcija protiv Kosova već ima serija mjera ili predloga za seriju mjera, i neke su odmah primjenjene i o nekim se dalje raspravlja, i članice će raspravljati i odlučivati o tome idemo li na sljedeći korak. Spektar mjera je relativno širok, ali one se mogu opozvati i privremene su i uvodiće se u skladu sa razvojem situacije na terenu", kaže Stano.

Na pitanje o lokalnim izborima održanim 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, Stano je rekao da je na njima izlaznost bila "veoma, veoma niska, kao i da nisu doneli potrebno rješenje situacije.

"Oni su samo doprineli novoj eskalaciji nasilja. Imamo erupciju tenzija i nasilja. Ima toliko problema i izazova. Pokušavamo da pomognemo da se prevaziđe kriza", rekao je Stano.

Stano je naveo da su tokom prethodnih dana imali veoma intenzivne kontakte na najvišem nivou između Evropske unije i partnera sa obe strane, kako bi se pronašao način da se izađe iz statusa kvo na Kosovu, jer kako navodi "opet imamo  situaciju koja nam pokazuje da nema deeskalacije".

"Rekli smo status kvo mora biti završen, moramo izaći iz krize i nastaviti proces smirivanje situacije na sjeveru Kosova. Ponavljamo pozive premijeru Kurtiju koji u ovom slučaju nije uspio da preduzme korake za deekalaciju sukoba", rekao je Stano.

On je dodao da će se nastaviti diplomatske aktivnosti Evropske unije i da su 27 članica EU pripremile restriktivne mjere koje će biti primenjene i i koje će dati efekte u odnosu na Kosovo.

"I dalje očekujemo od premijere Kurtija da primeni korake kako bi odmah došlo do deeskalacije sukoba, a ukoliko do toga ne dođe posljedice će biti suspendovanje kontakata na visokom nivou", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online