Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastaće se u srijedu u Strazburu sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i govoriće pred poslanicima parlamenta na plenarnoj sjednici.

Prema upozorenjima iz Evropskog parlamenta, teme razgovora kako na bilateralnom sastanku Osmani-Metsola, tako i u debati na plenarnoj sednici biće odnosi Kosova i Evropske unije (EU), podrška koju je Evropski parlament dao Kosovu do sada, ali i aktuelna situacija na Kosovu i proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

Poseta predsednice Osmani zakazana je pre više od mesec dana i dolazi u situaciji kada su odnosi Kosova sa EU u teškoj fazi.

EU smatra da je Kosovo odgovorno za podsticanje tenzija u severnom delu zemlje i za ignorisanje zahteva da se preduzmu koraci za smanjenje tih tenzija.

Kao posledica toga, kabinet visokog predstavnika EU Žozepa Borela (Josep Borrell) pripremio je i podelio sa državama članicama neke kaznene mere protiv Kosova.

Evropski parlament je podržao Kosovo od njegovog proglašenja nezavisnosti i u nekoliko rezolucija pozvao pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Ovaj poziv je ponovljen i u poslednjoj Rezoluciji o Kosovu koju je Evropski parlament odobrio 10. maja. Međutim, rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujuću snagu za države članice EU.

Tokom posete Strazburu, Osmani je imala i sastanke u Savetu Evrope, za čije se članstvo Kosovo prijavilo pre godinu dana. Prošlog meseca počela je formalna procedura za prijem Kosova u ovu instituciju.

Osmani se sastala i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Marijom Burić -Pejčinović.

Predsednica Kosova je na ovom sastanku izrazila spremnost zemlje da ispuni neophodne kriterijume, da poštuje vrednosti demokratije i ljudskih prava, dok je članstvo Kosova u Savetu Evrope nazvala veoma važnim.