Multietničko

Borba protiv krijumčarenja u opštinama na sjeveru, ostaje izazov za Policiju Kosova.

Ekspert za ekonomiju, Safet Gërxhaliu, izjavio je za Radio Kosovo da je krijumčarenje robe na Kosovu multietničko. On smatra da mora postojati istinski dijalog da bi se uspostavila vladavina zakona i reda.

"Ako se osvrnemo na podatke Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija, vidi se da je šverc na Kosovu zaista zabrinjavajući. Vrijeme je za akciju, prije svega potreban je dijalog i svijest“, rekao je Gërxhaliu.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da šverc robe u velikoj meri utiče i na stabilnost Kosova.

Prema njegovim riječima, sjever je uvijek bio problematičan u smislu trgovine ne samo robe poput hrane ili medicinskih proizvoda, već da postoji i trgovina oružjem, drogom i ljudima.

"Što se tiče bezbednosti, to mnogo utiče. Ovo je dostiglo velike razmjere u sjevernom dijelu, gdje su mnoge kriminalne grupe porasle i adresirane u organizaciji vojnih formacija i donijele mnogo oružja ovdje. Potrebano je da se zatvore alternativne rute i da se  u potpunosti uspostavi sistem kontrole na graničnim prelazima u formama koje praktikuju policija i carina", rekao je Ibishi.

Inače, prema podacima Policije Kosova, u 2022. godini bilo je 128 slučajeva šverca, dok je samo u periodu januar-maj ove godine registrovano 55 slučajeva šverca preko granica