Oslobođenje

Premijer Albin Kurti rekao je danas da je vojna intervencija NATO zaustavila genocid Srbije nad narodom Kosova.

"Poslije oslobođenja dolazi mir, danas se sjećamo i slavimo 24. godišnjicu oslobođenja Kosova i uspostavljanja mira u našoj zemlji, odnosno 12. juna. Zajedno sa predsjednicom Kosova i predsjednikom Skupštine, položili smo cveće u znak sjećanja i odali počast humanosti Ibrahimu Rugovi, otporu Adema Demaqija, žrtvi Adema Jasharija i doprinosu NATO“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da će Kosovo uvijek biti zahvalno.

Predsjednica Vjosa Osmani je istakla da je "Kosovo oslobođeno baš na današnji dan poslije rata Srbije protiv nevinog naroda u kome su izvršili genocid".

"Danas obilježavamo jedan od najvažnijih dana za naš narod, jedan od dana kada je naša zemlja oslobođena, nakon rata koji je rezultirao genocidom nad nevinim narodom. Ujutru smo odali počast vizionarima naše države, odali smo počast onima koji su postavili temelje države, ovdje smo odali počast onima koji su dali pečat našoj državi. Zauvijek smo zahvalni i ponavljamo svima koji su dali sve za našu slobodu, vječnu zahvalnost prijateljima koji slobodu, demokratiju čine stvarnošću i svi građani uživaju u njoj", rekla je Osmani.