Konferencija u Dubrovniku

Kosovo i Srbija imaju sporazum o normalizaciji odnosa koji se mora primjeniti, poručio je premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji u Dubrovniku, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Kosovo mora da se nosi s nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima, desničarima koji vjeruju u 'srpski svet' i to gledaju s ruskim svijetom... to su ljudi koji se dive Miloševiću ili Putinu", rekao je Kurti.

SAD i EU su ranije pozvale Kurtija da povuče albanske gradonačelnike iz kancelarija u sjevernim opšinama koje su naseljene većinski srpskim stanovništvom, te specijalne policijske jedinice koje su pomogle postaviti gradonačelnike.

Premijer Kosova je rekao da je Kosovu "potrebna vladavina zakona i datum za izbore", te dodao je da bi Kosovo u međuvremenu moglo da smanjiti prisustvo specijalnih policijskih jedinica.

"Ako nasilni ekstremisti prestanu s nemirima. Mislim da je to put napred, zajedno s intenzivnim dijalogom za sprovođenjem sporazuma, a imamo sporazum koji moramo primjeniti", rekao je Kurti na konferenciji "Evropska Hrvatska: Retrospektiva i perspektiva".

Kosovo i Srbija usuglasili su se u martu o sprovođenju sporazuma EU o normalizaciji odnosa.

"To je veliko postignuće EU. Došli smo do situacije da Kosovo i Srbija napokon imaju sporazum o normalizaciji", dodao je Kurti.

Premijer rekao je u Dubrovniku da je "Evropska unija najvažniji projekt mira i prosperiteta od Drugog svjetskog rata" i da se on uključio u dijalog sa Srbijom jer je to "organizovala Evropska unija, koja olakšava taj razgovor".

Izvor: RSE