Predsjednik NISMA

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Limaj izjavio je da se Rezolucija 1244 Savjeta Bezbjednosti UN ponovo oživljava na sjeveru Kosva, za šta je okrivio pogrešnu politiku Albina Kurtija.

Limaj je gostujući na RTV Dukađini rekao da je povratak ove Rezolucije rusko-srpska platforma.

„Izjave Dačića Lavrova govore da je cilj vraćanje rezolucije 1244 na Kosovo. To je rusko-srpska platforma, obnova Rezolucije koja je zahvaljujući našim naporima i naporima naših partnera jednom zauvijek uklonjena, ali se sada ponovo aktuelizuje na sjeveru. Slike Kfor-a na sjeveru govore same za sebe. Sa kojim ovlašćenjem Kfor ulazi u Mitrovicu? Samo zahvaljujući rezoluciji 1244“, rekao je on.

On je istakao da je proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine emisar Unmik-a imao pravo da proglasi nevažećom, ali to, prema Limajevim riječima, međunarodni prijatelji Kosova nisu dozvolili.

„Pitanje bezbjednosti je preuzeo Kfor. Sa kojim mandatom? Sa rezolucijom 1244. Znate li koliko je urađeno da se šef Unmika ne pojavi u Prištini na dan kada je trebalo da bude proglašena nezavisnost. Koliko su truda ovi naši prijatelji uložili tog dana. Šta bi bilo da je emisar Unmik-a proglasio nevažećim, da li znate da je on to mogao? Nije se pojavio zato što su naši partneri bili zainteresovani da nam obezbjede nezavisnost“, rekao je Limaj.

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative optužio je Albina Kurtija za neuspjehe u mnogim tačkama dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, Kurti nije uspio u odluci o zameni registarskih tablica, slanju specijalne jedinice u opštinske objekte na sjeveru, kao i na izborima u četiri sjeverne opštine.

Limaj je rekao da su izbori na sjeveru morali da budu odloženi jer, prema njegovim riječima, izbori na koje izađe samo četiri odsto birača ne mogu biti legitimni.

„Neuspješan je u mnogo čemu, nije uspio sa policijom, sa izborima, a svijet nas doživljava kao avanturiste. Svi znamo da će samo četiri odsto birača izaći na izbore, zašto se upuštate u ovu avanturu. Dio teritorije Kosova koji treba da se integriše pretvorio je u bezbjednosno pitanje“, rekao je on.

Limaj je naglasio da je sprovođenje peticije za omogućavanje vanrednih izbora antiustavno.

„Izborna peticija je protivustavna. Ako sakupi 20 odsto potpisa birača u opštinama, ni jedan gradonačelnik ne može završiti svoj mandat. Ako tamo napravite presedan, možete to učiniti i u drugim opštinama Kosova. Dakle, kada pričate o vladavini prava, svijet vam se smeje, stavili ste državu na neutabani put sa mnogo nepoznanica na tom putu“, rekao je on.

Limaj je ocjenio da Kosovo sada mora da razgovara o novim priznanjima, a ne o novim kompromisima i ponovnim izborima.

On je zatražio da se lični odnosi Kurtija i Edija Rame ne poistovećuju sa odnosima Kosova i Albanije, ističući da je Kosovo mora da bude iznad njihovih ličnih odnosa.

Izvor: Kosovo online/RTVDukađini