Poslije napete situacije

Zahtjevi SAD i EU Vladi Kosova, poslije napete situacije na sjeveru, u pogledu vanrednih izbora, povratka Srba u institucije i hitnih koraka za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, teško se mogu primjeniti u obliku u kojem su postavljeni, kao ultimatum, rekao je na Teve1 izvršni direktor Balkanskog foruma Astrit Istrefi.

On je rekao da će za primjenu zahtjeva biti potreban određeni period, tokom koga, prema njegovim riječima, neće moći da se izbjegnu nove tenzije.

"Ne vjerujem da će biti moguće ispuniti zahtjeve postavljene u formi ultimatuma, ali će to biti proces koji će postepeno dovesti do njihovog ispunjenja za period koji neće ponovo proći bez tenzija. Povremeno će doći do smanjenja tenzija. To nisu jednostavni zahtjevi i ne izgleda da je naša vlada voljna da ih ispuni u formi u kojoj su postavljeni“, rekao je Istrefi.

On je, govoreći o mogućnosti novih izbora na sjeveru i načinima da se do njih dođe, rekao da niko tu nije u pravu, pa je ocjenio da je čak i održavanje novih izbora greška.

"Ako se danas bude tražio ili postigao dogovor o održavanju novih izbora, to će značiti da će predsjednici opština na sjeveru moći direktno da budu pritisnuti da podnesu ostavke, da će ih pritiskati njihove stranke, ili će pritisak doći iz nekog pokreta građana. Ne vjerujem da to treba dovoditi do te tačke, jer to znači kršenje zakona", dodao je Istrefi.

Izvor: Kosovo online/Teve1