Direktor Instituta EPIK

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha rekao je za Teve 1 da se premijer Albin Kurti uspješno izborio za neosnivanje Zajednice srpskih opština kao samostalne stvari, ocjenjujući da Zapad ne želi da spreči eskalaciju situacije na sjeveru jer su, smatra on, SAD i EU zainteresovane, prije svega, za okončanje dijaloga Kosova i Srbije.

Shasha smatra da je situacija na sjeveru Kosova predvidljiva već više od nedjelju dana, navodeći da Zapad ne želi da spreči eskalaciju situacije na sjeveru.

"Sve što se dešavalo protekle nedjelje na sjeveru, zapravo više od nedjelju dana, bilo je izuzetno predvidljivo. Dakle, bili smo na veoma jasnom kursu kolizije. Činjenica da zapadna zajednica nije intervenisala da spreči tu situaciju pokazuje nizak nivo interesovanja i posvećenosti sa visokog političkog nivoa, prije svega SAD, ali i EU", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, kada premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić shvate nezainteresovanost međunarodne zajednice, oni tu situaciju zloupotrebiti za svoje političke interese.

Osvrćući se na izjave iz EU nakon dešavanja na sjeveru Kosova, Shasha je rekao da je jasno da se razgovara o posljedicama po Kosovo, ako ne posluša savjete.

Kako kaže, ima nekoliko koraka do preduzimanja sankcija, ali sada se ne može znati kakve su posljedice.

"Vjerujem da ćemo, ako kosovske institucije ne pokažu volju da poslušaju savjete partnera, postepeno videti posljedice", rekao je Shasha.

Smatra da će biti otežan put Kosova ka EU.

"Od 1. jula ćemo vidjeti da će biti suspendovano pravo Kosova da učestvuje u programima EU, videćemo na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Kosovu da će se SSP privremeno suspendovati, kao i aplikacija za članstvo u Savjetu Evrope i EU. Videćemo eskalaciju koraka, gdje će na kraju ostati najradikalniji", rekao je on.

Kurti je, međutim, uspio, kako kaže Shasha, da pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom uklopi u veći i strateški plan za normalizaciju odnosa dve zemlje.

"On je osoba koja je Zajednicu naslikala kao đavola, kao demona koji će uništiti cijelo Kosovo i zato ima veću odgovornost za današnje rješavanje pitanja Zajednice. I u tom pravcu, odavno je jasno da ne može da izbjegne tu obavezu. Kurti se uspješno borio da Zajednicu ne postavlja kao pitanje samo po sebi", naveo je Shasha.

Dodaje da je pre dolaska Kurtija na vlast i prije početka dijaloga pod njegovim vođstvom, glavna tema dijaloga bila je osnivanje Zajednice.

"Kurti je uspuo da se pitanje Zajednice uokviri u plan koji je veći, strateškiji za normalizaciju", rekao je i dodao da bi trebalo odati priznanje Kurtiju koji je, kako kaže, uspio da snizi rang Zajednice po važnosti i stavi je u veći politički dogovor.

Navodi da veći politički sporazum zahtjeva priznavanje simbola, zastave Kosova, priznavanje vršenja odvojenog suvereniteta Kosova i Srbije na njihovim teritorijama, priznanje da Srbija ne može da predstavlja Kosovo na međunarodnoj sceni.

Kako je dodao, "svi ti elementi briselskog i ohridskog sporazuma dobri su i pozitivni za Kosovo".

Izvor: Kosovo online/Teve 1