Mišljenje analitičara

Politički analitičari Agon Maliqi i Albert Krasniqi ocjenili su da se čini da postoji dogovor između predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija oko mogućeg održavanja novih izbora u četiri većinske srpske opštine na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Ovaj portal navodi da se o održavanju izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova govori nakon pritisaka Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog eskalacije situacije u posljednjih pet dana u tim opštinama.

Ekonomija onlajn podsjeća da su sa samita Evropske političke zajednice u Moldaviji, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz zatražili od Kosova održavanje novih izbora.

Maliqi je za Radio Slobodna Evropa rekao da ne želi da prejudicira da li su se Osmani i Kurti konsultovali ili ne.

"Ali, sve dok nema demantija od strane premijera, ono što se ne može isključiti je da i predsjednica može da preduzme jednostrane korake, s obzirom da situacija izmiče kontroli i pošto ona ima i svoju političku težinu, koju može da iskoristi da izvrši pritisak na sve strane, uključujući i premijera", dodao je.

Dodaje da novi izbori donose rezultate u slučaju da bude paralelnog procesa i koraka Vlade Kosova za uspostavljanje Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu jer bi u tom slučaju mogli da uspostave institucije koje bi mogle da sprovedu taj sporazum.

Krasniqi, iz Demokratije plus (D+), smatra da postoji dogovor između dva zvaničnika da se ide na organizovanje novih izbora u sjevernim opštinama. Prema njegovim riječima, nema drugog scenarija niti izlaza iz nepotrebne situacije na sjeveru Kosova osim prihvatanja prijedloga međunarodnih saveznika.

"Akcije na sjeveru samo su povećale zahtjev lokalnih Srba da imaju Zajednicu i štaviše to će ojačati njihova ovlašćenja", naglasio je Krasniqi.

Izbori u četiri opštine na sjeveru - Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan održani su 23. aprila, a novoizabrani gradonačelnici tih opština – sve Albanci – položili su zakletvu 19. i 25. maja.

Te izbore bojkotovala je srpska zajednica, a situacija se zaoštrila 26. maja, kada je policija pomogla gradonačelnicima da uđu u opštinske kancelarije, uprkos otporu Srba.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je jedna od procedura za raspisivanje izbora ostavka aktuelnih gradonačelnika.

"Postoje dva zakonska rješenja da se u četiri sjeverne opštine održe vanredni izbori. Prvi je da bude postignut neki veliki politički dogovor i da novi predsjednici opština podnesu ostavke. A do druge mogućnosti dolazi ako 20 odsto birača sa pravom glasa potpiše neku vrstu peticije ili zahtjev koji se uputi predsjedniku relevantne skupštine opštine", pojasnio je Cakolli.

Dodaje da mora da se organizuje glasanje na kom se građani dotičnih opština pitaju da li su za ili protiv smene gradonačelnika njihove opštine, bez obzira na razloge.

"Riječ je o mini-referendumu za koji je potrebno da najmanje 50 odsto plus jedan od birača glasa za smjenu predsjednika", kazao je Cakolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online