Opasan položaj!

Bivši šef Pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri izjavio je za Ekonomiju onlajn da je, od završetka ratnih sukoba, Kosovo sada u najtežoj situaciji i da nije bilo u tako opasnom položaju, kao danas, zbog odnosa sa SAD i Evropskom unijom.

Visari je rekao da ova situacija mora biti shvaćena kao "alarm", jer Kosovo ne može da napravi nijedan korak u međunarodnoj areni, niti u kontroli ili širenju suvereniteta na celu teritoriju, bez pomoći zapadnih prijatelja i saveznika, posebno SAD.

Za Kurtija je rekao da je tvrdoglav, a da su njegovi postupci i ponašanje štetni i opasni, jer je Kosovo u ćorsokaku.

Prema njegovim riječima, Kurti je uveo Kosovo u diplomatski rat sa SAD i Evropskom unijom.

"Ne razumem šta je Kurtijev plan danas. Kako Kosovo može imati koristi ako ratuje istovremeno sa SAD, sa EU, a pod ratom podrazumevam diplomatski rat, a istovremeno sa izuzetno visokim tenzijama na sjeveru", rekao je Imeri.

Po pitanju sankcija SAD, Imeri kaže da najviše zabrinjava to da Amerika neće pomoći Kosovu u međunarodnoj areni.

"Vidimo da je spisak sankcija SAD počeo da se sprovodi, isključenje iz vojne vježbe, uz veoma ozbiljne opomene i primjedbe američkog ambasadora, među kojima najviše uznemirava to što SAD neće preduzeti nikakve korake u podršci Kosovu u međunarodnoj areni od sada", naveo je on.

Izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da i Evropska unija uvede sankcije Kosovu.

"Prije nekoliko dana je rečeno da EU razgovara i o mjerama sankcija za Kosovo i Srbiju, ako se ne slažu sa planom kako smiriti situaciju na sjeveru. Mislim da je sve to prilično sumorna slika kosovske perspektive", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online