Nesklad

Novinar i publicista iz Prištine Veton Surroi rekao je da Vladi Kosova nije teško da sprovede zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa napetom situacijom na sjeveru, jer nije problem da se stvori situacija u kojoj je u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica pristuna policija, kao u Gračanici ili Štrpcu, ali ne specijalne policijske jedinice, prenosi Klan Kosova.

"Dakle, da imaju obične policajce. Mislim da se svi slažemo da specijalna jedinica i opština ne idu zajedno" kaže Surroi.

On je dodao da vanredni izbori koji su održani u sjevernim opštinama Kosova nisu bili legitimni.

"Izbori na sjeveru nisu proizveli legitimnu moć, proizveli su legalnu moć, tako da je zakonska obaveza održavanja izbora ispunjena i jasno je da one koji su izabrani, većina stanovništva ovih opština ne doživljava legitimnim. Shodno tome, mora se naći rješenje kako bi se postigla legitimna vlast u okviru legalnosti Kosova", rekao je Surroi.

Surroi ističe da se vlada mora pozabaviti nalogom SAD, jer je on vezan za bezbjednost i stabilnost na Kosovu.

"Da, to je situacija bez presedana i teško je uporediti je sa nečim ranije. Radi se o izražavanju nezadovoljstva SAD djelovanjem u određenom segmentu bezbjednosti. I ovaj nalog se mora prihvatiti, tretirati i, kao što to rade prijatelji, razgovarati o tome", naveo je on.

Napominje da situaciju treba analizirati kakva jeste, ne ulazeći u detalje kako se do nje došlo.

"Jedini oblik u kome će se to rješavati je dogovaranje, jer imamo posla sa posebnom odgovornošću koju SAD i KFOR imaju za održavanje bezbjednosti i stabilnosti zemlje. Zbog toga je zajednički zadatak da se dogovorimo o mjerama bezbjednosti", poručio je Surroi.

Surroi smatra da kažnjavanje od strane SAD treba tretirati kao primjedbu prijatelja.

"Sjedinjene Američke Države prvo štite svoje interese, a njihov interes je da u bezbjednosnim pitanjima, kada su najveći investitor ovde i u Evropi, mora da postoji koordinacija. Takođe je legitiman interes SAD da njihovo ulaganje u bezbjednost bude uzvraćeno bezbjednošću na Kosovu", rekao je Surroi.

Za Kosovo je bolje da se dva puta konsultuje sa međunarodnim predstavnicima, kada je riječ o pitanju bezbednosti.

"Egzistencijalno smo povezani sa SAD. Ne vjerujem da postoji moć u ovom ili onom obliku koja će stvoriti veliki razdor sa SAD. Ali, postoji veliki nesklad između ove opozicije i sankcija koje su uvedene Kosovu. Zato što se ne bavimo vladom, već Kosovom u cjelini", rekao je Surroi.