Lider AKR-a

Lider AKR-a Behgjet Pacolli, govoreći o napetoj situaciji na sjeveru Kosova, izrazio je razočaranje postupkom premijera Albina Kurtija, koji, prema njegovim riječima, nije koordinirao akcije sa međunarodnim saveznicima.

U intervjuu za Euronews Albania, Pacolli je rekao da je premijer Kosova doživeo neuspjeh na ekonomskom i diplomatskom nivou i da bi stoga trebalo da se povuče kako ne bi više naštetio Kosovu. Prema Pacollijevim riječima, sa Kurtijem, Kosovo rizikuje da izgubi ono što je do sada postignuto u međunarodnoj areni.

„Vidite reakcije, osuđuje se nasilje srpskih bandita nad KFOR-om, ali se osuđuje i jednostrano djelovanje Vlade Kosova. Danas se od Vlade Kosova traži da se povuče. Ne znam kakva je to pobjeda da odvedeš predsjednika da radi 2 sata u kancelariji i onda završi da radi od kuće. Kome će služiti od kuće? Nema kome da služi! Prilično sam razočaran kada vidim ove imaginacije u svojoj zemlji. Vlada koja ne koordinira akcije sa međunarodnim partnerima. Albin Kurti je propao u ekonomskom i diplomatskom smislu, to nije povoljno za Kosovo. Trebalo bi da se povuče iz vlade što je prije moguće ako mora da učini uslugu Kosovu. Uvijek sam tražio konstruktivne načine, razočaran sam do kraja u ovoj situaciji”, rekao je Pacolli.

On je dalje dodao da Kosovo nije sposobno da se bori protiv Srbije bez saveznika i da će stoga snositi cijenu za jednostrane akcije na sjeveru koje su dovele do zatezanja situacije.

„To je moje uvjerenje, poslije svake akcije Albina Kurtija, Vučić je imao uspjeha. Uvijek je bilo ovako, za akcije protiv registarskih tablica, ko je izgubio? Kosovo izgubilo! Policija ide na sjever, šta je donela? Doveo je barikade i uslove sve dok povlačenje barikada srpskih bandita nije bilo uslovljeno povlačenjem Policije Kosova. Ko je gubitnik? To smo mi! U ovoj situaciji Vučić ili srpska strana imaće druge ustupke i Kosovo mora da otvori svoje povjerenje i da i to plati. Ovoga puta Albinu Kurtiju nije oprošteno. Dokle god je u pitanju način upravljanja, ne treba da se igra sa sudbinom Kosova i onim što je do sada stvoreno. Ne bojim se da će sjever preći u Srbiju, već je trebalo sačekati i koordinirati akcije sa međunarodnim prijateljima, znajući da Kosovo danas nije sposobno da se bori protiv Srbije”, rekao je Pacolli.