Pojačano prisustvo KFOR-a

U općinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan.

Jutros je na sjeveru Kosova mirno, poslije sinoćnjeg sukoba pripadnika KFOR-a i Srba u Zvečanu.

U općinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan. Vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih općina, gdje su građani jučer protestirali, ali i oko zgrade općine u Mitrovici.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Njihov zahtjev je povlačenje specijalaca sa sjevera Kosova, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u općine sa srpskom većinom.

Povrijeđeni pripadnici KFOR-a

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) saopćile su u ponedjeljak navečer da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta povrijeđeno tokom akcije obuzdavanja srpskih demonstranata u općini Zvečan, na sjeveru Kosova.

Jedinice KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u aprilu koje su Srbi bojkotirali.

“Nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava”, objavio je KFOR-a na Twitteru. Svi povrijeđeni su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je, u vanrednom obraćanju, rekao da je u sukobima povrijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i italijanskog kontigenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena. Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.

Komandant misije KFOR-a, italijanski general Angelo Michele Ristuccia rekao je da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO-a neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti nepristrano ispunjavati svoj mandat.

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK).

Protesti u Beogradu

Nekoliko stotina pripadnika desničarskih organizacija blokiralo je u ponedjeljak navečer nakratko autoput kroz Beograd protestirajući zbog intervencije KFOR-a na sjeveru Kosova. Demonstranti, većinom mladi, nosili su zastave Srbije i transparente s natpisima „Nema predaje“, uzvikujući „izdaja, izdaja“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s ambasadorima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu.

“To nije apel, nego potreba”, napisao je Rama na Twitteru, te dodao da za povrede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornima “slijepe agresore”. “To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu”, naveo je Rama.