Rizik - cilj

Direktor Instituta "Epik" Demush Shasha upitao je šta je svrha jučerašnje akcije na sjeveru Kosova, uz ocijenu da je ono što se vidi "krik Кosova" za pažnjom u rješavanju problema sjevera, ali da to nije strategija.

Shasha je na Facebooku napisao da nije problem što je Kurti juče donio opasnu odluku, jer biti premijer i znači donošenje opasnih odluka, "posebno u odnosu na Srbiju", ali je problem što je veoma teško razumijeti njegovu viziju.

"Šta je šira slika? Šta želiš da postigneš? Na primjer, kada je Thaçi donio opasnu odluku da preuzme kontrolu nad tačkama 1 i 31, Кosovo je uspostavilo kontrolu na svim svojim prijelazima", naveo je Shasha.

Zato se, kaže, postavlja pitanje – ako se rizikuje, šta je cilj.

On je istakao i da novi gradonačelnici teško da mogu da upravljaju građanima koji ne žele da ih vide u tim kancelarijama i da ni policija, ni sila ne mogu da promjene tu činjenicu.

"Međutim, problem na sjeveru nije ulazak ili neulazak u kancelarije gradonačelnika. Dublji je razlog. Dijalog je odavno u ćorsokaku zbog nedostatka međunarodnog interesa i ozbiljnosti za region. Ovo što vidimo na sjeveru je krik Кosova za pažnjom u rješavanju problema sjevera. Jedini problem je što plač nije strategija", naveo je Shasha.