Od Kosova se traži da brzo počne sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Međunarodni predstavnici, a posebno Sjedinjene Američke Države, ovo opisuju kao "hitan zadatak" za Kosovo i "vitalni korak" za implementaciju posljednjeg sporazuma sa Srbijom. Sada se očekuje da premijer Albin Kurti izradi nacrt statuta Zajednice. Očekuje se da će implementacija sporazuma biti završena do kraja ljeta.

Premijer Albin Kurti stalno traži punu implementaciju sporazuma "sa de fakto priznanjem", koji je nedavno postigao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše portal "Indeksonline".

Ali sprovođenje ovog sporazuma, čini se da SAD sada traže od njega da počne sa najtežom tačkom za Kosovo – osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je poslije posljednjeg sastanka Kurtija i Vučića da bi primjena sporazuma trebalo da počne sa Zajednicom.

„EU i SAD su fokusirane na to da ovaj sporazum [koji je postignut u Ohridu] postane stvarnost. Implementacija počinje formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom”, rekao je Escobar na konferenciji za medije 3. maja, održanoj onlajn.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier sinoć je pomenuo osnivanje Zajednice kada je govorio o prioritetnim pitanjima za koja su oni posvećeni. On je u intervjuu za Televiziju 21 rekao da je Zajednica "bitan korak napred" u procesu implementacije sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

„Kosovo se 2013. godine obavezalo na stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dugo smo bili vrlo jasni javno i očekujemo da će to biti urađeno, a sada je hitnije i pravovremenije jer je to osnovni element odgovornosti Kosova i posvećenosti Kosova čak i Briselskim sporazumom, ali i kada je u pitanju sporazum o normalizaciji odnosa. Želimo da se to pomakne naprijed hitno, i mislimo da je vrijeme sada", rekao je Hovenier.

Tako američki ambasador kaže da oni ne stvaraju probleme Kosovu, vjerujući da će se problemi na ovaj način riješiti. "Da li Kosovo želi da zauzme svoje mjesto u evropskim i evroatlantskim strukturama", upitao je Hovenier. „Ako je tako, onda je ovo način. Ako ne, to je takođe izbor. To nije nešto što namećemo ili osuđujemo. Samo stvarnost dolazi ako se ne implementira…”.

U iščekivanju Kurtijevog Nacrta statuta

Američki specijalni izaslanik Gabriel Escobar čekao je da do posljednjeg sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobije prijedlog Vlade Kosova za Zajednicu opština sa srpskom većinom. "Nadam se da će do 2. maja biti konkretan prijedlog", rekao je on 20. aprila u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike.

Sada više nema jednostavnog čekanja da se Kosovo nešto uradi kako bi se uspostavila Zajednica.

„Od Kosova se očekuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Žao nam je, ovo nije čekanje. To je obaveza”, rekao je Escobar 21. maja u intervjuu za crnogorsku novinsku agenciju Mina. On je rekao da žele da se posao implementacije najnovijeg sporazuma završi do kraja ljeta.

Kurti je na posljednjem sastanku sa Vučićem u Briselu odbacio nacrt statuta Zajednice, koji je predstavio menadžerski tim od četvero Srba. On je rekao da je to "rezultat želje za Republikom Srpskom na Kosovu" i otpustio ovaj tim po povratku u Prištinu.

Kurti je na tom sastanku predložio "nacrt vizije" za rad na uređenju srpske zajednice na Kosovu, za koji je rekao da je inspirisan hrvatskim modelom.

Britanski ambasador na Kosovu Nicholas Abbott rekao je prije dvije nedjelje da je došlo vrijeme da Kosovo zvanično predloži nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ukazujući da „saveznici Kosova žele da vide napredak u normalizaciji odnosa sa Srbija“.

„Dakle, sada je vrijeme da Kosovo zvanično predloži nacrt statuta za Zajednicu, na osnovu vizije koju je premijer postavio prošle sedmice, u skladu sa kriterijumima koje je postavila EU“, napisao je Abbott na Facebooku 9. maja.

Isto je prije nedjelju dana zatražio i ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde, nakon sastanka sa članovima parlamentarnog odbora za vanjske poslove. On je rekao da Kurtijeva vizija nije dovoljna.

„Najbolji nacrt može da pripremi samo Kosovo za Kosovo. Vizija nije nacrt. Ono što nam treba od Kosova što prije je nacrt, da vidimo kakve konkretne ideje ima za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Mislim da je to obaveza Kosova da pokrene ovaj proces”, rekao je Rohde 16. maja.

Posjeta dvojice američkih senatora Kosovu, Chrisa Murphyja i Garyja Petersa u ponedeljak, donela je upozorenje da premijer Albin Kurti sada mora da preduzme "teške korake" u dijalogu sa Srbijom. Pokazali su da su izvršili pritisak na visoke dužnosnike Kosova da "brzo" krenu ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, pokazujući "novi nivo ozbiljnosti" po tom pitanju.

Međunarodni nacrt statuta Zajednice, koji je predstavljen 2. maja u Briselu, smatraju "važnom polaznom tačkom".

U međuvremenu, predsjednica Vjosa Osmani upozorila je na opasnost ako posrednici budu tražili nešto između prijedloga Kosova i Srbije za Zajednicu.

"Problem je u tome što ako zvaničnici EU traže da sam statut bude negdje između onoga što Srbija traži i onoga što predlaže Kosovo, uvijek postoji rizik - ako se preduzmu elementi prijedloga Srbije, uvijek postoji rizik - da se ide ka destabilizaciji" , rekla je Osmani 20. maja.

U međuvremenu, zahtjev diplomata da sam Kurti izradi prijedlog kako će Zajednica izgledati zabrinuo je Vučića, koji je oštro reagovao u utorak, poručivši američkom izaslaniku za Balkan Gabrielu Escobaru da pročita prethodni sporazum. On je rekao da kosovske institucije "nemaju pravo da daju prijedloge", upozorivši da on neće učestvovati ni na jednom sastanku sa Kurtijem, ukoliko bi ovaj pošao sa nacrtom statuta Zajednice.