Novi predsjednik opštine Zvečan

Polaganje zakletvi novih gradonačelnika u tri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću najavljeno je za četvrtak, 25. maj, a novi gradonačelnik Zvečana Ilir Peci najavio je da će zakletvu položiti, ne u tom gradu, već u selu Boljetin, prenosi Ekonomija onlajn.

"Na osnovu rokova koji proizilaze iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Uputstava za inauguraciju i funkcionisanje opštinskih organa, sedam radnih dana prije sjednice podjelili smo pozive i dnevni red za odbornike Skupštine opštine. Isti dopis dostavili smo Ministarstvu uprave i lokalne samouprave. Pozive je uputio najstariji član skupštine, koji dolazi iz redova Samoopredjeljenja", naveo je Peci u saopštenju.

Dodao je da je da je u koordinaciji sa Ministarstvom administracije i lokalne samouprave dogovoreno da on zakletvu položi Boljetinu.

"Danas smo obavješteni da je najstariji odbornik koji dolazi iz Samoopredjeljenja u koordinaciji sa Ministarstvom administracije i lokalne samouprave, zakazao inauguracioni sastanak Skupštine opštine Zvečan za 25.05.2023 u 10 časova. Taj sastanak biće održan u Boljetinu. Kao izabrani predsjednik, zajedno sa odbornicima Skupštine, ovim saopštenjem potvrđujemo učešće na sjednici", rekao je Peci.

Boljetin je selo u opštini Zvečan, u kome je rođen i gdje se nalazi kuća Ise Boljetinca, koji je tu i sahranjen. Selo je većinski nastanjeno albanskim življem.

Isa Shala, poznatiji kao Isa Boljetinac rođen je 1864. godine i bio je jedan od vođa kačaka i Albanskog ustanka iz 1910. godine.

Albanci u njemu vide glavnu figuru i borca za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Novoizabrani gradonačelnik četvrte većinski srpske opštine na sjeveru Kosova Sjeverne Mitrovice zakletvu je položio 19. maja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online