Poznavaoci političkih dešavanja na Kosovu izneli su potrebu da institucije istraže Srpsku listu, jer smatraju da nedavnim pretnjama ugrožava ustavni poredak. Prema njihovim riječima, ukoliko se to konstatuje od strane pravosudnih organa, trebalo bi da se pokrene postupak odjave ovog političkog subjekta.

Ugrožavanje ustavnog poretka politički eksperti okvalifikovali su kao pretnju Srpske liste da neće birati sredstva otpora, u slučaju da nove lokalne strukture u severnim opštinama, koje su nastale na izborima 23. aprila, dobiju mandate.

Pretnja je upućena u petak nakon polaganja zakletve novog gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erdena Atiqa, koji je Albanac, ali koji je pobjedio u ovoj većinski srpskoj opštini, pošto su Srbi masovno bojkotovali proces.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je nedavna dešavanja na sjeveru opisao kao represiju nad Srbima i poručio da će, ukoliko se oni ne zaustave do 1. juna, otpor srpskog naroda uslediti bez štedenja sredstava.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da zbog pretnje ove parlamentarne stranke, pored pokretanja istrage od strane Tužilaštva, treba razmotriti i mogućnost njene odjave kao političkog subjekta.

„Kada jedna parlamentarna politička partija izađe sa tom izjavom, da je ‘počela okupacija jednog dijela zemlje’, mislim da je to direktna pretnja ustavnom poretku i mislim da bi pravosudni organi trebalo da se prema toj pretnji odnose ozbiljno“, rekao je Arifi.

„Zato treba analizirati Srpsku listu da li je Centralna izborna komisija treba odjaviti, jer to zaista ide preko svake granice“.

U međuvremenu, ekspert za spoljnu politiku Akri Çipa ocjenjuje da Lista Srbija svojom retorikom o eskalaciji situacije pokušava da opravda ekstremne političke greške koje je napravila, posebno u posljednje vrijeme na sjeveru.

„Sada je došlo do novog trenutka u kome je propala mogućnost Srpske liste ili čak Beograda da utiče da se izvrši još veći pritisak na Vladu Kosova i na predstavnike Republike Kosovo“, rekao je Çipa. „Ona već pokušava da ostane na površini sa takvom retorikom, uz eskalaciju retorike, ali sa ograničenim sredstvima za delovanje na terenu“.

Izbori u četiri sjeverne opštine održani su 23. aprila, nakon ostavke gradonačelnika i odbornika na zahtjev Srpske liste. Proces su u velikoj mjeri bojkotovali Srbi sa sjevera, ali i ova stranka koja sada osporava legitimitet novih lokalnih struktura.

Politički stručnjaci ocjenjuju da bi Vlada trebalo da bude budna za namjere Beograda koje dolaze preko Srpske liste i da zna kako da reaguje na njih, kako bi bila u koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

„Prije svega očekujem odgovor Vlade Kosova i pravosudnih organa. Ako mi prvi reagujemo kako treba – primjenom zakona, onda će i međunarodni predstavnici poštovati zakone i Ustav Kosova“, rekao je profesor Dritero Arifi.

Čak je i Akri Çipa pozvao da se pretnja ne potcenjuje.

„Potreban je oprez jer ne treba potcenjivati zlonamjernu namjeru Beograda da uvijek koristi Kosovo za direktne interese koji se odnose ne samo na neriješena pitanja između Kosova i Srbije, već i na unutrašnje interese ovih političara, srpskih lidera“, rekao je on.

U vezi sa pretećim diskursom koji je iznela Srpska lista, nisu se oglasile ni Vlada ni Evropska unija, koja olakšava dijalog Kosovo-Srbija.

Ali, poslije zakletve novog gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi upozorio je da će se procesi polaganja zakletvi sprovesti i u ostale tri sjeverne opštine.

„Narednih dana, naravno, nastavićemo sa organizacijom skupštinskih sjednica, konstituisanjem skupština gdje bi trebalo da se održe i polaganjem zakletve gradonačelnika opština. Naravno, prijedlog datuma će doći od samih izabranih predsjednika i ja kao ministar ću im pomoći u organizaciji sjednica“, rekao je Krasniqi.

„Sjednice se organizuju u koordinaciji sa skupštinama opština. U mandatu je izabranih predsjednika da sazovu sjednicu. Onog trenutka kada sazovu sjednicu, tada ću pomoći”.

Prije dva dana, prvo američki ambasador Jeff Hovenier, a potom i ostali ambasadori zemalja Kvinte pozvali su kosovske institucije da ne koriste silu u procesu obezbjeđivanja pristupa novih predsjednika sjevernih opština opštinskim objekata.

A zbog sile kojom su sprečili ulazak u objekat opštine Zvečan, prošle nedjelje su uhapšene dvije osobe. U međuvremenu, nekoliko dana kasnije, saslušana su još dvojica, koje je policija uhvatila kod ulaza u zgrade Opštine Zubin-Potok.

Izvor: Koha/Kossev