Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Zajednica srpskih opština mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i bez ijednog elementa koji bi Kosovo učinio nefunkcionalnim, prenosi Koha.

Osmani je nakon polaganja zakletve novog predsjednika Crne Gore istakla da Kosovo radi sa međunarodnim partnerima na tome da se ne prelaze crvene linije i poštuju suverenitet i teritorijalni integritet.

Ona je rekla da Kosovo ne beži od svojih obaveza, ali istovremeno traži da međunarodni partneri, kako je navela, budu jasni u pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu, člana 4 sporazuma, koji zahtjeva da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

"Iz tog razloga, stalno ćemo koordinirati sa SAD i EU i nemamo interes niti namjeru da bežimo od svojih obaveza, ali uvijek ponavljajući da ZSO mora da bude u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i ni u jednom trenutku ne bi trebalo da postoji element koji Kosovo čini nefunkcionalnim“, rekla je ona.

Istakla je tom prilikom da, ako EU zatraži da se implementiraju srpski predlozi može doći do "defunkcionalnosti".

"Problem je u tome što ako zvaničnici Evropske unije zahtjevaju da čak i sam statut bude između onoga što Srbija želi i onoga što Kosovo predlaže, uvijek postoji rizik ako se preuzmu elementi prijedloga Srbije, što može dovesti do defunkcionalizacije. Ali radimo na tome da se garancije naših partnera sprovode i u praksi da se te crvene linije ne prekorače i poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, ali i unutrašnje funkcionisanje i unitarnost države“, navela je dalje Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore