Mora biti oprezan

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Albane Bytyqi rekla je za Indeks onlajn da premijer Albin Kurti mora da bude oprezan kada je u pitanju Zajednica srpskih opština i da novi nacrt statuta treba da bude u interesu Kosova, dok poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musliu Shoshi smatra da Kurti može da izbjegne obavezu da formira ZSO samo ukoliko podnese ostavku.

Poslanice opozicionih stranaka ocjenjuju da Kurti više ne može da odugovlači sa tim pitanjem.

Musliu Shoshi ističe je da Kurti može da se "odvoji" od ZSO samo ako podnese ostavku.

"S obzirom na to da nemate opciju bežanja od stvari koju ste godinama zloupotrebljavali i koja vas je dovela na vlast, pošaljite predlog sa principima. Svi navijamo za vas. Dakle, Zajednica bez izvršnih ovlašćenja i bez narušavanja unitarnog karaktera države, štiteći ustavnost Kosova. Budite barem jednom odgovorni za budućnost naše dece i funkcionisanje naše države", kazala je Musliu Shoshi.

Bytyqi je istakla da stvaranju ZSO treba pristupiti pažljivo, kako se ne bi nanela šteta Kosovu.

"Kurti mora da shvati ovo pitanje veoma ozbiljno i da djeluje sigurnim koracima, jer je nacrt statuta Zajednice, koji je predstavljen u Briselu neprihvatljiv i premijer mora da pazi da mi ne budemo povređeni. Rečeno je da će premijer Kurti sam napraviti nacrt statuta. Sačekajmo da vidimo kakav će biti rezultat i šta misli da predloži, a mislim da neće odugovlačiti ovu stvar pošto i premijer zna da razvlačenje ovih situacija nije dobro za nas", ocjenila je Bytyqi.

Ona ne vjeruje da bi saveznici Kosova preporučili ZSO koja ima izvršmna ovlašćenja.

Izvor: Indeks online/Kosovoonline