Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da je dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU od vitalnog značaja za rješavanje neriješenih pitanja, ali da je potrebno poštovati principe demokratije u EU, kako bi taj proces bio efikasan, prenosi Reporteri.

Kurti je u razgovoru sa studentima Diplomatske akademije u Beču koji se nalaze u posjeti Kosovu, istakao da vjeruje da EU ima dovoljno resursa da riješi probleme i normalizuje odnose Kosova i Srbije.

„Dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije je od vitalnog značaja za dalje rješavanje neriješenih pitanja. Međutim, da bi dijalog bio efikasan, obe strane moraju poštovati najosnovnije principe demokratije i Evropske unije. Vjerujemo da je Evropska unija platforma za rješavanje problema koje imamo, kako bismo normalizovali odnose među nama. Dok idemo napred, Kosovo ostaje nepokolebljivo u posvećenosti demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona“, rekao je Kurti.

Govoreći o 15. godišnjici proglašenja nezavisnosti Kosova, Kurti je istakao i ambiciozan stav Vlade da vodi ka demokratskim reformama u svim sektorima vlasti, a posebno obezbjeđivanju jačeg sistema socijalne zaštite, jačanju vladavine prava, zaštiti i jačanju ljudskih prava, uključujući prava manjina, kao i rast privrede.

„Kosovo je zauzelo jasan stav protiv ničim izazvanog napada Rusije na Ukrajinu. Uveli smo sankcije, u koordinaciji sa EU i SAD, i osudili agresiju Rusije. Razočaravajuće je što Srbija nije sledila taj primjer. Ovaj kontrast naglašava razliku između naše posvećenosti demokratskim vrednostima i posvećenosti principu međunarodne saradnje. Naš nedemokratski susjed nije problem samo za Kosovo, već i za ceo region Zapadnog Balkana“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri