Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa uporedio je premijera Kosova Albina Kurtija sa predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom i istakao da je, kako kaže, nastali problem u dijalogu sa Srbijom posljedica nemara i neznanja, prenosi Gazeta express.

Međutim, Beqa kaže da na osnovu činjenice da sada živimo u demokratiji, Kurtijeve ambicije kasne.

„Premijer Albin Kurti ima ambicije da bude poput Kim Jong Una. Ali to je zakasnilo čitav vijek, prošlo je vrijeme komunizma, mi živimo u demokratiji. Građani su najbolji regulator. Mada su građani već na lokalnim izborima shvatili da Kurti nema ništa više od teorije, jer on nije promjenio situaciju na Kosovu“, izjavio je Beqa.

On je rekao da su mnogi problemi i izazovi nastali kao rezultat nemara i neznanja aktuelne vlasti.

„Dijalog je bio i jeste glavni izazov Kosova. Tako je bilo i u prošlosti i smatram da su sadašnja vlada i premijer Kurti takođe to razumeli iako i dalje govore da dijalog nije prioritet. Nažalost, ni u dijalogu nemamo uspjeha. Ne vidi se da li aktuelna vlast ima neku strategiju da se izvuče iz ove situacije. Mnogi problemi i izazovi nastali su kao rezultat nemara i neznanja aktuelne vlasti“, rekao je on.

Beqa je rekao i da su nepromišljene odluke vlade prošle i ove godine dovele do situacije na sjeveru Kosova kakva je sada.

„Treba se držati onoga što je bilo centralno u dijalogu, međusobno priznanje, i što su prethodne vlade postavile kao uslove. Svi sporazumi treba da budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pitanje ZSO traje od 2013-2015. godine i prethodne vlade su uslovile međunarodni faktor konačnim priznanjem, dok je Kurti, nažalost, i pored izjava koje je dao da nećemo razgovarati sa Srbijom, bez pronalaska posljednjeg nestalog pristao na štetan dokument o nestalima", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express