Ekspert za Balkan

Ekspert za Balkan i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber smatra da će Kosovo i Srbija teško da sprovedu dogovor postignut u Briselu, sa trenutnom situacijom u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova, prenosi Radio slobodna Evropa.

Weber kaže da je Evropska unija napravila grešku kada je postigla sporazum između dvije strane ranije ove godine nakon što je većina kosovskih Srba na sjeveru podnela ostavke i izašla iz institucija.

"Ukoliko se ovo pitanje ne riješi, mislim da nećemo videti primjenu osnovnog sporazuma, a to vidimo, ne samo iz (Briselskog sporazuma), već i iz sporazuma o implementacionom aneksu u Ohridu", rekao je Weber.

Komentarišući Kurtijev prijedlog za ZSO, takozvani "hrvatski model", Weber kaže da problem nije u jednom ili drugom modelu ZSO, već u cijelom konceptu jednonacionalne zajednice.

"Ovo je izazov koji ne može da riješi nijedan model. Dakle, mora se naći srednji put između sprovođenja ove ideje, ali i pretvaranja u nešto što može da ojača lokalnu upravu, ali i nešto što nije izgrađeno u formi da se u budućnosti može koristiti kao sredstvo da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Kosova", kaže Weber.

Izvor: RSE