Mišljenje stručnjaka

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova (ASK) broj stanovnika na Kosovu se smanjuje, a kako je naveo v. d. direktora KAS-a Ilir Berisha pad nataliteta povezan je sa migracijom dok će, prema riječima šefa kancelarije UNFPA na Kosovu Visare Mujku-Nimani, kada vizna liberalizacija stupi na snagu, polovina mladih napustiti Kosovo, prenosi Koha.

Profesorka Mimoza Dushi, sa Univerziteta u Prištini, rekla je da je Kosovo u najranijim godinama imalo najveći broj rođenih u poređenju sa zemljama regiona i dodala da je broja stanovništva migracija, a ne pad nataliteta.

Mujku-Nimani izjavila je da će morati da dođe do promjena politike po pitanju migracija, ističući da su svi zabrinuti jer se broj stanovnika na Kosovu smanjuje.

"Svi su zabrinuti šta će biti jer se stanovništvo smanjuje. Orijentacija je šta rade druge pogođene zemlje, koje mjere treba preduzeti i koje su kod njih bile uspješne. Države koje su se suočile sa tim problemom potvrdile su i napravile promjene u politikama kao što su obrazovanje, porodiljsko odsustvo, roditeljsko odsustvo. Mi kao Kosovo čekamo šta će sada biti sa liberalizacijom viza, gdje će polovina mladih otići", rekla je.

Podaci ASK-a, koji su predstavljeni u diskusiji na temu "Opadanje nataliteta na Kosovu: Šta se dešava i šta možemo da uradimo", koju su organizovali ASK i Program za stanovništvo i razvoj (UNFPA), pokazuju da je 1986. godine bilo 56.283 rođenih na Kosovu, dok ih je 2019. bilo 25.794.

Prema tim podacima, bilježi se i pad broja umrlih.

V.d. direktora KAS-a Ilir Berisha rekao je da je pad nataliteta na Kosovu povezan sa migracijom.

Naglasio je da je ta pojava prisutna u cijelom regionu i šire, ali da su druge zemlje na vrijeme preduzele mjere.

Sevdie Spahiu, iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje, kaže da je problem nedostatak edukacije mladih o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

"Smanjen je natalitet, pominjani su faktori pada, ali ono što je bitno jeste da to zavisi od mnogo faktora, bitno je da mi kao Institut moramo da radimo što više sa mladima na polnom i reproduktivnom zdravlju. Održavamo obuke sa srednjim školama. Ono što je opasno je neželjena trudnoća, pa je neophodno raditi sa mladima jer su to tabu teme u našim porodicama", naglasila je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore