Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da odluka Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Dečani još nije sprovedena te da je to nadležnost katastarske službe, a ne predsjednika dodajući da sa pravne tačke gledišta zabrinjava to što je tu odluku Ustavni sud doneo na osnovu zakona Slobodana Miloševića, prenosi Klan Kosova.

Osmani navodi da sa pravne tačke gledišta zabrinjava činjenica da je to pitanje riješeno na osnovu odluke Slobodana Miloševića jer se, kako dodaje, nijedna odluka ili zakon od 1989. do 1999. godine ne treba primjenjivati zbog diskriminatorne prirode.

"Ustavni sud Kosova je iz nekog razloga odlučio da to učini izvršnim, ali postoji zabrinutost da bi to moglo da stvori izuzetno opasan presedan za svaku Miloševićevu odluku koja je doneta tokom tih godina. To bi stvorilo potpunu zbrku oko toga ko posjeduje koju imovinu, jer kao što znate, pod Miloševićem su sve odluke bile proizvoljne", rekla je Osmani u razgovoru za Atlantski savjet.

Prema njenim riječima, Kosovo mora da nađe put napred i da se postara da institucije Kosova daju sve garancije pravoslavnoj crkvi da niko ne dira njihovu imovinu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova