Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha, okarakterisao je izjavu predsjednika Skupštine Glauka Konjufce o dijalogu kao „ruganje" rukovodstva Kosova, predsjednika, premijera i predsjednice građanima, prenosi.

„Ovo je obmanjujuća retorika kojom manipulišu Albancima otkako su se na političkoj sceni pojavili kao politički subjekt, mimo `jugoslovenskog patriotizma` u kojem su odrasli i začinjeni u svojim porodicama, koji su pokazali kao organizacija i djelovanje KAN-a za podsticanje brakova između srpskih i albanskih mladića i djevojaka, ili standarde koji bi stvorili političko tlo za sprovođenje principa `pokreta za Jugoslaviju`, jugonostalgičara predvođenih Vetonom Surroijem i njegovom patetičnom marionetom Albinom Kurtjemi, `ujedinjenih Jugoslovena` za `novu Jugoslaviju`“, istakao je Beriša za Gazeta Blic.

On ocjenjuje da je Pokret Samoopredjeljenje gradio lažne razloge kojima je trovao mladu generaciju i prognane.

„U kontekstu ovog programskog cilja, oni su takođe podsticali rat mržnje i negiranje bilo kakvog dostignuća aktivnim mirnim otporom i samom borbom za slobodu OVK, do te mjere da su sam čin nezavisnosti opisali kao čin izdaje. Izgradili su lažne uzroke kojima su trovali mladu generaciju i dijasporu, mržnjom prema vrijednostima slobode i nosiocima borbe za slobodu i državu“, ističe Berisha.

Smatra da su ove izjave patriotski patos i retorika "albinske obmane".

„Dakle, ova saga deklaracija puna patriotskog patosa je retorika "albinske prevare" i novih "debatera" sa starim neokomunističkim konceptima. Oni će prihvatiti bilo šta, što su i do sada dokazali. Ovo što sada proglašavaju, kada su već naneli štetu interesima države, nije ništa drugo do igra za njihove birače koji ih nazivaju „funkcionalno nepismenim“, tvrdi Berisha.

Prokomentarisao je i promjenu "slogana" aktuelne kosovske vlasti i smatra da njihove akcije koče razvoj Kosova i dijalog sa Srbijom.

„Do sada smo videli metamorfozu ovih ljudi, od za `nacionalno ujedinjenje` do `Treće republike`, od razloga protiv `Zajednice` do `Zajednice sa autonomijom`, od ekonomskog razvoja do ekonomskog bankrota i socijalne bede, od zatvaranja političkog procesa kosovskog državljanstva, u bankrotu države kao političkog koncepta, do institucionalne defunkcionalizacije. Ova politička klasa je dijalog pretvorila u mehanizam koji koči razvoj države, iako je u interesu Kosova da ga zaključi uz obostrano priznanje sa Srbijom i međunarodnu garanciju, sa akcentom na onu SAD kroz Vašingtonski sporazum kao jedina izlazna vrata za izvještaj Kosovo-Srbija“, zaključuje Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic