Poslanik PDK

Poslanik PDK Xhavit Haliti istakao je da je premijer Kosova Albin Kurti svojim pristupom izgubio podršku međunarodnih faktora, prenosi RTK.

Govoreći o nacrtu statuta Zajednice srpskih oština i razrešenju Upravljačkog tima od strane Vlade Kosova, Haliti je ocjenio da je pitanje ZSO ključno u dijalogu Kosova i Srbije.

„Udruženje je ključno pitanje u dijalogu, kao i to da zemlje ne ometaju jedna drugu u evropskim integracijama. To su sporazumi koji su potpisani 2013. i 2015. godine. Nisu sprovedeni i nije bilo mogućnosti da se sprovedu zbog mnogo faktora, ali jedan od najagresivnijih faktora bio je Kurti koji je napao institucije Kosova i tadašnju vlast“, rekao je Haliti.

On je naglasio da u pregovorima treba nastaviti razgovore sa Evropljanima i Amerikancima, koji su, kako je naveo, glavni faktori nezavisnosti Kosova.

Kako je naveo, ne bi trebalo preduzimati nepromišljene poteze.

„Nacrt ne treba prihvatiti, ali ne treba ni preduzimati nepromišljene korake, što je Kurti uradio. Nije bitno otpustiti Upravljački tim, važno je da se započnu pregovori sa SAD i Evropom oko statuta koji će oni predložiti“, dodao je Haliti.

Prema riječima Halitija, ZSO ne predstavlja Republiku Srpsku.

Izvor: Kosovo Online/RTK1