Postoji rizik

Odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova koja stupa na snagu 1. januara naredne godine dodatno će uticati na smanjenje radne snage, čime ozbiljno treba da se pozabavi Vlada Kosova, smatra izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka, prenosi Lajmi.

"Postoji rizik, nedostatak radne snage može da se pretvori u veliki razvojni problem za kosovska preduzeća, i kao takav mora se ozbiljno tretirati i zajednički sagledati kroz sveobuhvatan dijalog između vlade i privatnog sektora”, kaže Zeka.

Zeka poziva kompanije i vladu da se posvete poboljšanju uslova rada.

"Preduzeća koja imaju priliku treba da preispitaju visinu plata, budući da je prosječna plata u privatnom sektoru uvijek bila niža nego u javnom sektoru. Takođe vlada treba da preispita fiskalnu politiku, da vidi gdje može da interveniše u pogledu poreskih stopa i stopa akciza za određene proizvode koji bi uticali na oslobađanje potrošačke korpe”, dodaje Zeka.

Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova Arian Vranica ističe da je jedan od poslovnih sektora koji je najviše oštećen nedostatkom radnika gastronomija i da da će, ako se ova pojava nastavi, većina preduzeća biti prinuđena na zatvaranje.

"Poboljšanje uslova radnika u okviru njihovih mogućnosti i preciziranje obaveza uticalo bi i na zadovoljstvo radnika”, kaže Vranica.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi