Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha rekao je da Skupština mora da razriješi Vladu Kosova, a Tužilaštvo da ispita premijera Albina Kurtija zbog sporazuma sa Srbijom, piše Koha.

"Skupština Kosova, prije svega poslanici, treba da razriješe ovu vladu. Glavni tužilac treba da ispita vladu i premijera zbog prekoračenja ustavnih ovlašćenja za sporazume. U svakom Ustavu otprilike piše da je svaki međunarodni sporazum koji potpišu predstavnici države kojim se narušava teritorijalni integritet, politički suverenitet i interesi države, izdaja”, rekao je Berisha u emisiji “Interaktiv” na KTV.

Dodao je da se Kurti protivio nacrtu statuta ZSO koji je predstavio Upravljački tim na sastanku 2. maja u Briselu, kako bi prodao patriotizam narodu.

Prema njegovim riječima, sporazumom o francusko-njemačkom planu 27. februara, Kurti je otklonio mogućnost da nacrt statuta ZSO prođe kroz filtere Ustavnog suda, ali će ga sada, kaže, tumačiti zvaničnici Evropske unije.

„Na sjednici 2. maja, nacrt statuta je donela grupa koju je odredila Vlada Kosova. Taj nacrt, sa tim sadržajem, imao je nadležnost države. Zajednica je opasnija od Republike Srpske, potpuno je nezavisna. Premijer je znao da ta grupa postoji, davno je imenovana. Prema sporazumu iz 2015. godine, statut Udruženja je morao da prođe kroz filtere Ustava kad god je nastao. Ali uz saglasnost francusko-njemačkog plana, tumačenje prelazi na Miroslava Lajčaka”, rekao je Berisha.

Prema njegovom mišljenju, da je Kurti prihvatio sporazum iz 2015. godine, sada bi imao pravo da pošalje nacrt Statuta Ustavnom sudu.

„Premijer se tome usprotivio kako bi se prikrila velika šteta koju nanosi Kosovu, da bi se narodu prodao patriotizam. Da je prihvatio sporazum iz 2015. godine, sada bi imao pravo da nacrt statuta pošalje Ustavnom sudu. Premijer daje izjave hraneći narod patriotizmom”, dodao je Berisha.

On je ocjenio da su izjave predsjednice Vjose Osmani i premijera Kurtija nakon majskog sastanka "mehanički oblik da se pokaže nezadovoljstvo i sačuva imidž patriote u narodu".

"Svaki Albanac koji voli ovu zemlju treba da zna da to ima veze sa izdajom interesa države", rekao je Berisha.

On je naveo da nema potrebe za smenjivanjem Upravljačkog tima.

“Oni su ispunili misiju. Komisija se automatski smatra razriješenom kada završi sa radom. To je bila Kurtijeva predstava”, dodao je Berisha.

Berisha je naglasio da su vanredni izbori na sjeveru dali poruku da Srbi na sjeveru žele veću autonomiju od ZSO i da ne priznaju Kosovo dok izlazak Srba iz institucija smatra hendikepom za Kosovo, a ne za Srbiju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore