Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi rekao je u debati na RTV Dukađini da je on protiv Zajednice srpskih opština, sa ili bez izvršnih ovlašćenja, ali je dodao da treba imati u vidu i neke druge elemente, kao što su odnosi sa međunarodnom zajednicom i integracioni procesi u međunarodnim organizacijama.

"Što se tiče mojih uvjerenja, profesionalne politike, Kosovu uopšte nije potrebna ZSO, ni sa ovlašćenjima ni bez njih. Ali, tu postoji dimenzija diplomatije i međunarodnih odnosa, zbog napredovanja Kosova. Osim toga, zabarikadirati se u određenom položaju, čak i kada u to potpuno vjerujete, možda neće biti korisno", rekao je on.

Rustemi je kritikovao opoziciju zbog načina na koji tumači Briselski sporazum.

"Briselski sporazum je na Kosovu protumačen i od strane opozicije kao 'ZSO plus'. Kroz tačku 7. uloženo je nastojanje da se isprave greške sadržane u sporazumu iz 2013. godine“, rekao je Rustemi.

Analitičar Imer Mushkolaj je ustvrdio da je Kurti otišao u Brisel zbog ZSO.

"Vi niste protiv ZSO, ne pokušavajte da prodajete bajke", poručio je Mushkolaj Rustemiju.

"S jedne strane, Kurti kaže da je protiv ZSO, da nema Udruženja i tako dalje. Sporazum u Briselu i Ohridu, koji je i sam prihvatio sadrže ZSO. Nismo mi glupi. Kada u članu 10. piše da se svi sporazumi koji su potpisani moraju poštovati, a u ovim sporazumima je ZSO...  ", rekao je Mushkolaj.

Prema njegovim riječima, Kurti je to radio za unutrašnju političku upotrebu, pošto je sve radio u pravcu stvaranja ZSO ili samouprave.

"Zato što znamo o čemu se radi, radi se o autonomiji. Zavisi samo sa kojom autonomijom i sa kojim ovlašćenjima", dodao je Mushkolaj.

Rustemi je uzvratio da ZSO ne postoji samo zahvaljujući posvećenosti Samoopredjeljenja.

"Ako nema ZSO, to je zahvaljujući nama, nekada u opoziciji, a sada na vlasti", poručio je Rustemi.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini