Nema volje za normalizaciju odnosa

Predstavljanjem nacrta statuta Zajednice srpskih opština na sastanku premijera Kosova Albina Kutrija i predsjednika Srbije Aleksandar Vučića u Briselu, zapravo je počelo formiranje ZSO, ocjenio je za Kohu Belgzim Kamberi iz Instituta "Musine Kokallari".

On je naveo da izjave Kurtija i Vučića ukazuju da će biti teškoća u postizanju dogovora o tome kako da se formira ZSO.

Prema Kamberijevim riječima, vlada je trebalo da bude usklađena sa Upravljačkim timom za izradu nacrta statuta ZSO, jer bi, kako je rekao, ovaj tim mogao da predloži ZSO sa mnogo dubljim izvršnim ovlašćenjima.

"Stvar je bila prilično proceduralna, da se pokaže da je uspostavljanje počelo. Sada su preostali pregovori da strane nađu kompromis oko Statuta... Od sada će se pregovarati o ovom nacrtu i srpska strana će početi da daje svoje modele... Postoji paradoks da se čini da proces ide napred, ali retorika u Srbiji, izgleda da nije za normalizaciju, a to najviše zavisi od posrednika", dodao je on.

Kamberi je naglasio da Srbija uslovljava integraciju Srba u kosovske institucije na sjeveru, a Kosovo zahtjeva da se Srbi integrišu bez formiranja ZSO.

"U narednim mjesecima očekuje se postizanje dogovora o osnivanju Udruženja... Sljedeće godine su izbori u SAD i u Evropskom parlamentu. To je i politički kontekst zbog ruske invazije Ukrajine i situacije između Kosova i Srbije. Ako se implementacija Ohridskog sporazuma ne postigne brzo, može doći do neuspjeha", dodao je on.

Kamberi kaže da se ponekad čini da Srbija nije zainteresovana za osnivanje ZSO, već za to da okrivi Kosovo za nesprovođenje sporazuma.

Prema njegovim riječima, nesprovođenje sporazuma i svaljivanje krivice na drugu stranu čini i Kosovo.

"Nalazimo se u situaciji da se stranke međusobno optužuju za nesprovođenje sporazuma... Nalazimo se u situaciji da svi igraju konstruktivnu ulogu, ali s druge strane, izgleda da nema političke volje za normalizaciju odnosa", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore