Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano istakao je da je u sporazumima postignutim u okviru dijaloga Kosova i Srbije jasno navedeno da Upravljački tim mora da funkcioniše do usvajanja Statuta Zajednice srpskih opština, prenosi Kallxo.

Stano je ocjenio da se odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima "krši slovo i duh dogovora iz  dijaloga".

On je ukazao da svaka odluka u vezi sa Upravljačkim timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

"To još nije pitanje. Prvi statut je Upravljački tim predstavio 2. maja na sastanku na visokom nivou, kojim je započeo pregovarački proces o tom pitanju. Dakle, odluka o raspuštanju Upravljačkog tima krši slovo i duh dogovora o dijalogu. Svaka odluka u vezi sa Upravljačkim timom mora biti odobrena u okviru dijaloga uz posredovanje EU", naglasio je Stano.

On je kazao da će EU, kao posrednik, u dijalogu pozvati glavne pregovarače u Brisel da započnu razgovore o statutu i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu, ako bude potrebno.

"Očekujemo da se obe strane uključe u proces, konstruktivno i u dobroj vjeri, i da brzo okončaju pregovore. Josep Borell je 2. maja poručio stranama da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti EU", podvukao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo