Veoma važan korak

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je da Kosovo ima svoj nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom i da ne dozvoli da nacrt, kako je rekla, "takozvanog upravljačkog tima" postane osnova pregovora.

„Takozvani upravljački  tim će predstaviti nacrt. Moja očekivanja kao predsjednika su da Republika Kosovo ima svoj nacrt, ne bi trebalo da dozvolimo da nacrt takozvanog upravljačkog tima, koji je u stvarnosti Vučićev nacrt, postane osnova pregovora. Dakle, da imamo naš nacrt, koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, a takođe i u skladu sa stavom SAD, koji obezbjeđuje da ne utiče ni na suverenitet ni teritorijalni integritet, niti na princip državne unitarnosti, što znači unutrašnju potpuno funkcionalnu državu“, naglasila je predsjednica Osmani.

Ona tvrdi da nacrt Kosova treba da bude taj koji će postati glavna osnova ovog procesa, a ne nacrt upravljačkog tima koji, kako je rekla vodi i kontroliše predsjednik Srbije.

Predsjednica Osmani je izrazila očekivanje da će danas u Briselu biti usvojena Deklaracija o nestalima.

Ona je rekla da je ovo pitanje veoma važan korak za proces dijaloga i da će ova Deklaracija naterati Srbiju da otvori arhive.