Cilj stvaranje RS na Kosovu

Bivši šef kosovske delegacije tokom 2018. godine za tehničke razgovore sa Srbijom u Briselu Avni Arifi za Albanian post kaže da će Srbija javnosti predstaviti nacrt statuta ZSO.

Dodaje da će u Briselu biti predstavljen "statut koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova" koji ima za cilj stvaranje Republike Srpske.

"Očigledno, ovo je samo prezentacija i zahtjev gdje će biti pritisaka od strane savezničkih zemalja Srbije, ali se ipak očekuje da statut sa Briselskim sporazumom prođe test Ustavnog suda i to je element koji štiti Kosovo", rekao je Arifi.

Premijer Albin Kurti je naglasio da rado čeka nacrt koji su pripremili za Zajednicu.

"S obzirom na insistiranje Brisela, rado ću videti kakav su nacrt pripremili, iako mislim da bi bilo bolje da su mi ga prvo predstavili u Prištini", rekao je Kurti u intervjuu za hrvatsku novinsku agenciju Hinu.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je u intervjuu za slovački medij "Denik" potvrdio da će za pregovaračkim stolom za kojim će sedeti premijer Kosova Albin Kurti i predsjiednik Srbije Aleksandar Vučić  biti Pjredlog statuta Zajednice srpskih opština kojim će se „utvrditi pravni status kosovskih Srba“ i „koja će ovlašćenja imati“.

„Za mene je važno da 2. maja imamo planirani sastanak predsjednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu, gdje će na dnevnom redu biti početak procesa formiranja Zajednice srpskih opština. Biće predstavljen nacrt Statuta, što je prvi obavezan i važan korak”, rekao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post