Hibridni rat

Bivši ambasador Kosova u Vašingtonu Avni Spahiu izjavio je da će Rusija preko Srbije nastaviti da izaziva destabilizaciju na Kosovu, te da bi SAD i EU trebalo više da se fokusiraju na Balkan, prenela je Gazeta Express.

Spahiu je u intervjuu za Geopost rekao da je pojam hibridnog rata "rodio i širio Kremlj".

"Rusija će nastaviti preko Srbije, da stvara destabilizaciju na Kosovu, to se dešava i upotrebom propagande, kampanje dezinformacija i na druge načine, kojima izazivaju nesigurnu situaciju", ocjenio je Spahiu.

On tvrdi da Rusija nastavlja da ulaže napore da izazove nestabilnost u balkanskim zemljama.

Prema njegovim riječima, Bijela kuća pokušava da preorijentiše Srbiju ka Evropskoj uniji i SAD.

"Sada je jasno da i Vašington pokušava da preorijentiše Srbiju na Evropsku uniju, na politiku EU, na SAD, nadajući se da će se srpska politika sedenja na dve stolice završiti i da će se Srbija na kraju opredjeliti", smatra Spahiu.

Kosovski diplomata rekao je i da je "srpska propaganda oklevetala Kosovo" nakon sklapanja sporazumao partnerstvu sa američkom državom Ajovom.

"Sutradan je ambasador Srbije u američkim medijima reagovao na to, kako Kosovo nije država, u njihovom antikosovskom žargonu, i morao sam da im pošaljem pismo, kao reakciju. Veliki broj američkih medija je objavio ovu reakciju, tako da smo stalno bili u konfrontaciji između srpske strane koja je širila te dezinformacije i nas koji smo pokušavali da širimo istinu o Kosovu", kazao je Spahiu.

On je naveo i da bi SAD i EU trebalo da imaju veći fokus na Balkanu.

"Mislim da bi SAD i EU trebalo da imaju veći fokus na Balkanu, u drugim zemljama, u kojima Srbija ili Rusija preko Srbije pokušavaju da ostvare svoje težnje", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express